Tuesday, April 2, 2013

PRU 13 - Satu Lagi Ujian Untuk Ummat Ke Arah Keridhaan Nya

Maka bermula satu lagi episod besar di Malaysia. ..... 


3 April 2013, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan bahawa Parlimen dibubarkan berkuatkuasa hari ini selepas diperkenan oleh Yang di-Pertuan Agong untuk memberi laluan kepada pilihan raya umum ke-13.

Pru ke 12 yang lalu di adakan pada 8 Mac 2018.

Beliau membuat pengumuman itu secara langsung pada jam 11.35 pagi ini selepas mengadap Yang di-Pertuan Agong.

Berikutan itu, beliau meminta menteri besar dan ketua menteri, kecuali Sarawak dan Negeri Sembilan, supaya memohon perkenan raja dan sultan masing-masing untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) supaya pilihan raya umum dapat diadakan secara serentak.

Dengan demikian msing-masing yang bermiant atau telah membuat keputusan untuk berkecimpung dengan aktiviti politik atau bercita-cita untuk berhidmat dengan rakyat atau mencari habuan dari medan politik akan melibatkan diri dan bersungguh-sungguh dengan masa yang ada. Secara umumnya dua kelompok terbesar politik di Malaysia akan berlawan mendapatkan sokongan rakyat iaitu Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR). Dengan kejayaan parti-parti pembangkang yang di dominasi olek Parti Islam Semalaysia (PAS), Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Democratic Action Parti (DAP) beberapa penggal yang lalu, lanskap politik tanah air telah berubah dengan ketara. Pada pilihanraya yang lalu, Kelantan yang dapat dipertahankan PR, Selangor dapat dirampas, Kedah juga dirampas dan Pulau Pinang serta Perak menyokong PR walaupun Perak melalui kemelut sehingga BN dapat merampas kembali melalui peninggalan beberapa ahli DUN PR di Perak. Landskap politik Malaysia terus menghantui BN di dalam percaturan politik tanah air dan BN berusaha dengan pelbagai usaha untuk membuktikan kepada rakyat semenjak 2008 akan kewibawaannya. Di dalam politik, tentunya masing-masing ingin mendapatkan kuasa perintah yang maksima dan usaha bersungguh-sungguh telah, sedang dan akan dilakukan sehingga di saat terakhir pengundian yang akan berlangsung pada 5 Mei 2013.Menifesto.BN dan PR sudah membentang dan mengedarkan manifesto masing-masing sebagai janji kepada para pengundi dan rakyat. Masing-masing kelihatan menawarkan sesuatu yang dianggap boleh menarik dan meraih sokongan rakyat dan sememang mengharapkan dengan manifesto tersebut rakyat akan memilih calun-calun mereka.Semua pihak sedang berusaha menjelaskan melalui apa jua media yang dapat sampai kepada para pengundi, menjelaskan bahawa manifesto merekalah yang bertepatan dengan aspirasi dan harapan rakyat.Semua pihak juga sedang berusaha untuk menilai dan menghuraikan apakan kelemahan manifesto lawan agar para pengundi dapat menolak lawan. Lihat capaian di bawah untuk mengetahui manifesto masing-masing.PR telah membuat sasaran untuk menawan Putrajaya dan menawan 9 negeri melalui PRU13 ini. BN pula dengan "gelombang biru" untuk menakluki Kelantan, Kedah dan Selangor serta Pulau Pinang.

Pada 10 April 2013, pihak SPR telah mengumumkan bahawa tarikh penamaan calun-calun seluruh negara adalah pada 20 April 2013 dan tarikh mengundi ialah pada 5 Mei 2013.

.... Semoga Malaysia dan rakyatnya maju kehadapan dengan keridhaan dan keberkatan dari Allah SWT.

Berikut adalah capaian-capaian maklumat dan perbincangan berkaitan PRU 13 :-
Keputusan P Raya SPR : http://keputusan.spr.gov.my/#home
>> UNDI INFO : http://undi.info ; http://undi.info/#/penang
>> KEPUTUSAN PRU13 : http://www.sinarharian.com.my/pru13/keputusan
>> KEPUTUSAN PRU13 BERITASEMASA : http://beritasemasa.com/category/keputusan-pilihanraya-malaysia
>> KEPUTUSAN PRU13 MYUNDI: http://www.myundi.com.my/pru13/johor.aspx
>> KEPUTUSAN PRU13 : http://keputusanpru13.com


Capaian SPR & Kerajaan;
Capaian Pakatan Rakyat;
Capaian BN;

Capaian Lain-lain;Pengundi Cina Senyap Senyap Mendaftar Tetapi Melayu Masih Lalai

Apabila Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)  mengingatkan mereka  yang belum lagi mendaftar supaya mendaftar dengan segera, nampaknya ramai yang tidak menghiraukannya. Peringatan demi peringatan telah dibuat dan, terakhir pada  21 June lalu apabila Pengerusi SPR menyatakan kira kira 3 juta yang layak mengundi belum lagi mendaftar. Ini adalah jumlah yang besar dan mencerminkan kelalaian  dan tiadanya minat bagi anak anak muda menggunakan hak mereka untuk mengundi dan memilih kerajaan.
Mengapakah anak anak muda tidak berminat mengundi? Adakah ini benar bagi semua kaum. Apakah ini hanya terjadi kepada anak anak Melalyu sahaja? Bagaimana pula anak  muda kaum Cina dan kaum India?  Jika sambutan mereka berbeza, mengapa pula demikian ?
Untuk merungkai persoalan ini, mari kita kaji data yang ada dan buat sedikit kajian tentang hal ini. Dibawah, kita perturunkan jadual menunjukkan peratusan penggundi mengikut kaum  berbanding dengan peratusan rakyat Malaysia mengikut kaum:
Nota:(1) Bagi taburan Rakyat Malaysia, sila rujuk Banci Penduduk Malaysia 2010, Taburan Penduduk dan  Demografi.
(2) Bagi pengundi berdaftar, sila rujuk artikel Utusan Malaysia yang berkaitan.
.
Dari jadual di atas kita nampak 67.4% daripada jumlah rakyat Malaysia adalah  Bumiputera, sementara  hanya 61.9% sahaja pengundi berdaftar terdiri dari kaum ini. Jadi, kuasa undi Bumiputera adalah kurang daripada sepatutnya. Bagi kaum Cina keadaannya lain pula. Mereka hanya membentuk 24.6% rakyat Malaysia, tetapi 30% daripada keseluruhan pengundi berdaftar adalah dari kaum ini. Ini pula bererti kuasa undi mereka adalah lebih daripada sepatutnya. Bai kaum India pula mereka membentuk 7.3% rakyat Malaysia dan juga jumlah yang telah berdaftar.
.
Mari kita kaji pula berapa ramaikah dari kaum Bumiputera yang belum mendaftar dan bagaimana pula halnya degan kaum Cina dan India. Sila lihat jaual berikut:
Nota: Bagi angka yang layak mengundi(21 tahun ke atas),  sila rujuk  Banci Penduduk Malaysia 2010, Taburan Penduduk dan  Demografi.
Jadual di atas menunjukkan lebih daripada 2.5 juta rakyat Malaysia belum lagi berdaftar sebagai pengundi dan dari   jumlah ini Bumiputera  1,858,000 orang,  atau 18.9% dari jumlah Bumiputera yang layak. Kaum Cina pula hanya 441,000 orang  sahaja yang belum berdaftar, atau 10.2%. Bagi kaum India pula angkanya ialah 222,000 0rang atau 22.5%.
Angka angka seperti di atas menunjukkan yang kaum Cina adalah lebih perihatin dan sedar dengan kuasa peti undi. Agaknya mereka kini yakin dengan kuasa undi yang cukup besar pada paras 30%  akan membolehkan mereka memain peranan  lebih berkesan dalam menentukan kemenangan dalam sesuatu kawasan pilihanraya, terutama kawasan majoriti Cina dan kawasan kawasan campuran yang ada  undi minoriti Cina.
Anehnya,  sungguhpun angka angka diatas mencerminkan keyakinan mereka  yang tinggi kepada proses pilihanraya, masyarakat Cina sebaliknya  telah menzahirkan sokongan yang kuat kepada perhimpunan bersih. Malah dalam satu tinjauan pendapat oleh pihak Merdeka Center ia menunjukkan hanya 19% daripada masyarakat tersebut yang yakin dengan proses pilihanraya.
Jadi, sementara masyarakat Melayu nampaknya masih lalai,  Maysarakat  Cina  pula sudahpun ramai mendaftar dan   bersiap sedia untuk  turun beramai ramai memilih dalam pilihanraya kali ini.
Dengan sentimen masyarakat Cina yang wujud sekarang, agak jelas mereka masih kukuh dibelakang DAP terutama di Pulau Pinang, Perak, Selangor, Kuala Lumpur, Sarawak dan mungkin bertambah di Negeri Sembilan dan Johore.
Kajian kita menunjukkan ada lebih 60 kawasan campuran dengan undi minoriti Cina yang melebihi 20%, terutama di Kawasan pantai barat Semenanjung dan Johore. Dalam kawasan kawasan ini, sebarang perpecahan undi Melayu dan sokongan yang rendah dari kaum India,   akan membahayakan kedudukan Barisan Nasional dan melunturkan kuasa Melayu yang sedia ada.
Jadi, kaum Bumiputera, terutama pengundi Melayu, berwaspadalah dalam pilihanraya ini.
Marilah mendaftar sebagai pengundi dengan segera. Anda hanya ada enam hari lagi(sehingga 30 Jun) untuk berbuat demikian.
Bagi mereka yang tidak sempat mendaftar sebelum tarikh tamat di atas, sila juga mendaftar secepat yang mungkin.
Bagaimana hendak mendaftar  adalah mudah dan anda hanya perlu membawa kad pengenalan sahaja dan mengisi borang yang disediakan ditempat mendaftar.
Tempat tempat pendaftaran  termasuklah yang berikut:
1. Ibu Pejabat Suruhanjaya Pilihanraya di Putrajaya
2. Ibu Pejabat Pilihanraya Negeri di negeri masing masing.
3 Mana mana pejabat pos yang berkomputer
Sekian, wallahu alam,
DAH IKHWANNo comments:

Post a Comment